Återigen är kapitlen om auktoritet och knapphet mycket intressanta. Men precis som tidigare är det inget vi kommer att använda oss av i nuläget. Däremot kan stycket om auktoritet vara mycket nyttigt senare i projektet, framförallt vid analys av intervjuer. En stor skillnad mellan gymnasiet och universitet kan vara att föreläsare är mer auktoritära vilket kan upplevas som annorlunda. (Hallbäckeffekten). Den respekt som auktoritet medför kan ha både positiva och negativa utfall. Enligt erfarenheter som gruppen har kan auktoriteten på universitet medföra att det blir ordning och reda på föreläsningar, men det får inte gå till överdrift. Om respekten för personen blir för stor kan det leda till att man som student inte vågar be om hjälp vilket inte är bra.
När det gäller knapphetsprincipen är igenkänningsfaktorn hög. Visst kan det hända att man går på erbjudanden på grund av säljknep som berör knapphet, exempelvis ett fåtal varor kvar eller tidsbegränsade erbjudanden. Denna lärdom kan vara bra att ha och kanske kan få oss att tänka till en extra gång om behovet av en vara just nu.
Hela boken är intressant och det är nyttigt att se hur människor agerar, och varför de gör som de gör, och framförallt varför vi gör som vi gör.
#frånelevtillstudent
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar